22 Nisan 2012 Pazar

Memleketten :))

Dün eşimle Esra'yı da alıp yürüyüş yapmaya karar verdik...Yolumuz kısa sayılmazdı ama eşimin göbek, benim de basen ve göbek genişleme yapınca belki iyi gelir diye düşündük ve düştük yola. Aslında amacımız balık ızgara yiyip öyle yola koyulmaktı. Her zaman gittiğimiz balıkçı kapalı olunca biz de Allah kerim diyerek düştük yola...

Amaan keşke düşmeseydik. Biraz yağ yakmak  için çıktığımız yol bol kaloriye çıktı zira :) Yol üzerinde Edirne tava ciğercisi vardı. Benim pisboğazım biraz da memleket yemeği diyerek girdik içeri. Ay ne şahane bir yer olmuş orası öyle. masalarda örtü de olsa değme lokantalara taş çıkarır hale gelmiş. Halbuki  kahveden bozma bir yerdi. Kadın eli değmiş belli.Mutfakta ve serviste de kadın...Oh mis gibi...Masalarda servis tabaklarının içinde peçete halkalarıyla tutturulmuş kumaş peçeteler bile vardı. Edirne'deki tava ciğer salonlarına gittiyseniz bilirsiniz, özensiz masalar ve tabakların kondurulduğu plastik mekanlardır genelde.

( Aydın Tava Ciğer Salonunu tenzih ederim. Eğer Edirne'ye yolunuz düşerse ve tava ciğer yemek istiyorsanız, sakın kimseye kanmayın ve ordan başka bir yere de gitmeyin.Kapısında metrelerce kuyruk olur..)

Lafı dolandırdım sanırsam. İşte biz bu özenle dekore edilmiş salonda bu muhteşem lezzeti tattık :)


Tarif isterseniz bir Edirneli olarak evde kendim yaptığım tarifi yazabilirim püf noktalarıyla beraber. Hiç yemeyenler içinse bir uyarı tadı Arnavut ciğeriyle çok farklı.

MALZEMELER:
Dana ciğeri ( koyun, keçi vs aynı tadı kesinlikle vermez ve kokulu olur.)
Tuz
Mısır unu
Yağ

YAPILIŞI:
Ciğerin zarlarını alırken temizletin. Zor bir iş çünkü. Aldığımız ciğeri bir güzel yıkayıp buzluğa/dondurucuya koyup bir kaç saat bekletelim. Bu kısım kesim aşaması için çok önemli. Donan ciğeri fleto çıkarır gibi keselim. Çok ince kesmeniz gerekir ki işin sırrı zaten burdadır. Ciğeri ne kadar ince keserseniz o kadar lezzetli olur. Zaman alan bir iştir. Kolaylaştırmak için oldukça keskin bir bıçak kullanmak gerekir. Ellere dikkat.  Daha sonra bu kestiğimiz parçaları bolca tuzun içinde 15-29 dk bekletelim. Bu İşlem kanın çıkması için önemli. Daha sonra ciğerleri iyice yıkadıktan sonra una bulayalım. İlk denememde normal buğday unu kullandım ama aradığımız lezzet olmadı. İkinci denememi mısır unuyla yaptım tam oldu. Tercih sizin :)) una buladığımız ciğerleri kızgın tavada bir iki dakika kızartalım. Yağın çok kızdın olması önemli. Hem fazla yağ çekmemesi açısından hem de durdukça yumuşamaması için. Kızartma işlemi için kevgir kullanın, maşa ile zor olur ve geç alınanlar yanar.Bunun yanına kurutulmuş ve kızartılmış biber, maydonozlu/sumaklı soğan karışımı, biber turşusu, domates vs ile servis yapalım. Afiyet olsun..

Bu yemeğin hatırlattıkları, çağrıştırdıkları, düşündürttükleri de başka postun konusu olsun.


15 yorum:

  1. Afiyet olsun gece gece canim cektiii immmmm.

    YanıtlaSil
  2. Evet var edirnede bir kaç yer
    kapıda sıra olur turistlerde meraktan sıraya girerler:))
    çilingirler de kalmadı eskisi gibi ciğerciler...

    ellerine sağlık sende bayağı ustalaşmışsın bu konuda,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kuğucum sen de mi Edirnelisin :)

      Sil
    2. Evet canım Edirneliyim,
      Hemşeriyiz:)

      Sil
    3. :))) Süper :))

      Sil
  3. ay nasıl canım çekti havvacım denemek istiyorum bunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene bakalım Edacım beğenecek misin.

      Sil
  4. evet evet benim de canım çok çekti . Özel tarif için de ayrıca teşekkür Havvacım ;))

    YanıtlaSil
  5. Ciger sevenlere afiyet olsun..kendim icin degil ama esim icin deneyim belki:))Paylasim icinde tesekkurler..

    YanıtlaSil
  6. off harika görünüyor afiyet olsun
    paylaşımlarınız bol olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. tarif için sağol... bir kaç sene önce Edirne'de tatma fırsatım olmuştu şimdi evde deneyeceğim...

    YanıtlaSil