26 Nisan 2012 Perşembe

Sultanı Öldürmek, Ahmet Ümit


Ahmet ümit kitapları içinde en keyif alarak, kendimi kaptırarak ve çarçabuk okuduğum kitaplardan biri. Olumsuz bir eleştiri yapamayacağım o kadar çok beğendim ki.

Tarih sevenler için ideal bir kitap. Öncelikle İstanbul'un fethini yakından öğreniyorsunuz.Aslında Ahmet Ümit polisiye ve tarihi benim bildiğim dörtten fazla kitabında kullanmış. Patasana, İstanbul Hatırası, Kavim, Ninattanın Bileziği,  Bab-ı Esrar ve Sultanı Öldürmek.

Bazı kitaplarında ( şu anda isimlerini hatırlayamayacağım) kullandığı Başkomser Nevzat ve ekibi yine iş başında. Ama bu kez anlatıcı olarak değil de kahramanları rolündeler.

Bu kitapta başkahraman Müştak Serhazin. Bir tarih profesörü.

------Kitabı okumak isteyenler okumayı burada bırakabilirler. Çünkü ayrıntılı yorumlara değineceğim, kitabın hevesi kaybolmasın. -----




Müştak psikojenik füg hastasıdır yani anlık hafıza kaybı. Bu hastalık üç defa tekrar etmiş ve sonuncusu da kendisi için çok sarsıcı bir duruma yol açmıştır. Çünkü bu unutma anında Müştak, kendini yıllar önce terk eden Nüzhet'in evinde ve onun cesedinin yanında bulur. Cinayeti kendinin işlediğine sanmaktadır. Bu nedenle cinayet silahını yani Fatih'in arması işlenmiş mektup açacağını yok eder. Polisten de tüm bildiklerini ve durumunu saklar.

Aslında Müştak sorunlu bir insan. İç dünyasında henüz kendi olmamış. Bunun nedeni olarak da yaşadığı aileye bakıyor yazar. Despot bir baba, şefkat, merhamet dolu bir anne, sivri dilli, huzursuz  teyze ve teyzesinin kızı Şaziye.

Elif Şafak'ın Siyah Süt kitabını okuyanlar hatırlar, o kitapta Şafak, kadınlık hallerini küçük kadınlar olarak somutlaştırmıştı. Kadınların beyninde yaşayan kendilerince yaşam tarzları olan, toplamları da yazarı yaratan kadınlar. Müştak ta ise  bu küçük kadınlara benzer tipler var. Annesi, babası, teyzesi sürekli onunla birlikte yaşıyorlar hatta öz değerlendirmeleri de müştak yerine onlar yapıyorlar.Her davranışına bir etiket yapıştırıveriyorlar. Bu etiketlemeler onu zayıf bir karaktere çevirmiş.Bir de yaşadığı saplantılı aşk.Başı her sıkıştığında ya da zor bir durumda kaldığında sürekli bu hayalet insanlar devreye giriyor ve bir iç çatışma yaşamasına neden oluyor.

Fatih, II. Murat, şehzadeler, Fatih'in kardeş katli fermanı, iki defa tahta çıkması ve bu esnada yaşananlar, İstanbul'un fethinin Fatih için  neden bu kadar önemli olduğu ve Fetih ile ilgili önemli ayrıntıları bu kitapta bulmak mümkün.Ayrıca Fatih'in ölümü ve II. Bayezid'in tahta çıkması da anlatılanlar arasında.


3 yorum:

  1. Ahmet Ümit'in bab-ı esrar kitabına hayranlığımı söylemeden geçemeyeceğim bence film yapılmalı!Bu arada kitabın tanıtımı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle okuduğum tüm eserleri tam beyaz perdelik.

      Sil
  2. Bu kitabın kurgusunu çok beğendim ancak tarihi bölümlerini biraz eleştirdim.Kitap hakkındaki yorumlarımın hepsini buraya yazmam mümkün değil ama göz atmak isterseniz tıklayın

    http://www.kitapsohbetcisi.com/2012/06/sultani-oldurmek.html

    YanıtlaSil